Om vår historia

Om Barometern och Gota Media

Barometern

Tidningen Barometern grundas den 2 oktober 1841 av Jon Engström, som inrättar den första redaktionen på Knapegården i Ryssby norr om Kalmar. Jon Engström kallas ”Trädoktorn” på grund av sitt förflutna som medicine doktor, godsägare, skogspatron och poet. Han vill att tidningen ska vara en kritisk granskare av sitt samhälle, en ”barometer” som skildrar tidens skeende. Han opponerar sig emot myndigheter och aristokrati. Den första tidningen är på fyra sidor och kommer ut en dag i veckan.

Några viktiga årtal i Barometerns historia är:

1845 flyttar tidningen till Kvarnholmen i centrala Kalmar, till samma adress som tidningen håller till på än i dag.
Från 1865 till 1947 drivs Barometern i flera generationer av ägarfamiljen Pettersson.
1880 grundas Oskarshamns-Tidningen av Mauritz Linder.
1947 bildas Stiftelsen Barometern och tar över ägandet av tidningen.
1963 köper Barometern Oskarshamns-Tidningen, som dock fortsätter att komma ut med eget tidningshuvud som en edition av Barometern.
1975 förvärvar Barometern även Smålandsposten (moderat) med utgivningsort Växjö och Blekinge Läns Tidning (liberal) med utgivningsort Karlskrona.
1996 går startskottet för www.barometern.se på internet.
2001 övergår Barometern-OT:s papperstidning från fullformat till tabloidformat.
2002 läggs tryckeriet ner i Kalmar och tryckningen av Barometern-OT flyttas till i tryckeriet i Karlskrona. Därmed kan hela tidningen tryckas i färg.
2003 bildas Gota Media AB efter ett samgående mellan BLT, Barometern-OT, Smålandsposten och Borås Tidning.
2014 inleder Barometern-OT och Gota Media en digital satsning där allt innehåll för första gången också publiceras på webben. Endast prenumeranter kan läsa allt.
2014 påbörjas renoveringen av tidningshuset i Kalmar.
2015 inleder Barometern-OT en satsning på webb-tv. Vi sänder bland annat från Kalmar FF:s träningsmatcher, IFK Kalmars hemmamatcher och livesänder Ironman i augusti.
2016 flyttar Barometern in i det ombyggda tidningshuset.
2016 Barometern fyller 175 år och det firas bland annat genom en rad föreläsningar för läsarna i det nya tidningshuset.

Chefredaktör och ansvarig utgivare är Anders Enström.

Gota Media

Barometern-OT ingår i Gota Media – en koncern vars varumärken täcker mediemarknaden i drygt 40 kommuner i västra och sydöstra Sverige.

Gota Media tar avstamp i sin publicistiska värdegrund och i uppdraget från ägarna att spela en betydelsefull roll för att hålla demokratin levande och aktiv. Metoden är klassisk journalistik; nyhetsförmedling, opinionsbildning, information, granskning och folkbildning. Med stark lokal närvaro och nära relationer med läsare, kunder och andra aktörer erbjuder koncernens varumärken effektiv och relevant marknadskommunikation för näringsliv och handel.

Koncernen ägs av två stiftelser som betonar långsiktighet i ägandet och behovet av fria pressröster.

Läs mer om Gota Media